Lad Dig Ikke Skræmme af Boligmarkedet i en Ny By

Det er altid lettere skræmmende at skulle kaste sig ud i det, enten at købe eller sælge en bolig. Der er rigtigt mange ting man skal have styr på, og det kan være rigtigt dyrt ikke at gøre tingene ordentligt, eller måske direkte at overse noget. Det handler derfor om at holde tungen lige i munden, og gøre alt så godt man kan. Jeg har selv været igennem turen rigtigt mange gange, og har købt og solgt et utal af boliger i København igennem min ungdom.

Her kan jeg så sige, at det helt sikkert bliver mindre skræmmende og overvældende med tiden. Når først man har været møllen igennem et par gange, så begynder det at ligge på rygraden, og så tænker man nærmest ikke over det. Man kender processerne ned til mindste detalje, har mødt de fleste udfordringer før, og ved hvad der skal til for at løse dem. Som med alt andet bliver det altså mindre skræmmende jo flere gange man har været igennem det.

Men jeg oplevede frygten på ny igen, da min familie og jeg besluttede os for at flytte ud af København og slå os ned et andet sted. Først var jeg helt roligt og betragtede det som enhver anden købssituation: det har jeg jo klaret mange gange før, så det her var ligeså nemt!

Men så gik det pludseligt op for mig, at det jo ikke var helt det samme. Alle de boliger jeg havde købt og solgt havde ligget i København. Mange af de processer jeg var blevet helt trygge ved indbefattede altså de samme institutioner og mennesker. Jeg vidste hvilket kontor jeg skulle henvende mig på, hvem jeg skulle snakke med, hvor lang tid jeg kunne forvente at noget ville tage og så videre. Men ingen af disse kendte ansigter var at finde i den by, vi nu flyttede til. Jeg anede ikke hvor de forskellige kontorer lå, eller hvilke fagfolk der var til at stole på.

Jeg lod mig altså skræmme af tanken om, at træde ind på boligmarkedet i en ny by, hvor jeg ingen erfaring havde. Måske du står i samme situation. I så fald har jeg kun én ting at sige: det er virkeligt slet ikke så slemt!

Det er jo den samme lovgivning og de samme krav man arbejder med, uanset hvem der sidder overfor dig. En Tilstandsrapport Aarhus er nøjagtigt det samme som en Tilstandsrapport Silkeborg: det er bare en anden byggesagkyndig der har gennemgået bygningen. Alle bygningssagkyndige har jo gennemgået basalt set den samme uddannelse, og lever altså op til alle de samme krav.

Processen er altså fuldstændigt den samme, også selvom navne og ansigter skifter. Da jeg først gik i gang forsvandt frygten hurtigt, og jeg faldt ind i helt det samme flow, som når jeg handlede boliger i København.